lunes, 31 de marzo de 2008

Cometas en el cielo



COMETAS EN EL CIELO

En honor a una vella tradició afgana titula d’aquesta manera el seu últim llibre de Khaled Hosseini. Amb veu autobiogràfica però també fictícia Hosseini narra el que podria ser la vida d’un Afgà, Amir.
La història se situa a principis dels 70 a Kabul. Amir és un noi de classe alta gràcies a l’herència del seu avi i la posició d’honor i poder del seu pare. La seva vida és perfecte, viu en una casa amb jardí i piscina i va a l’escola. Una visió un xic diferent a la que podriem tenir d’aquest país Asiàtic. Juntament amb ell viuen també dos criats, amics de la família. El petit, Hassan, d’ètnia diferent l’ha considerat tota la vida com el seu germà. Els problemes comencen quan se sent eclipsat per Hassan i comença a considerar que el seu pare no l’estima. De fet el seu pare el titlla contínuament de covard. Al 75 succeeix l’esdeveniment que canviarà per sempre la relació amb els criats.
Més endavant i com a conseqüència de l’invasió russa es veuen obligats a desplaçar-se als EEUU. Allà troba l’amor de la seva vida, una noia Afgana i filla d’un coronel.
Quant tot semblava anar bé rep una trucada. Un antic amic i assessor de la família li demana que torni a Afganistant, sota el pretext que “té la solució perquè torni a ser bo, perquè netegi la seva consciència”. Ell accepta.

Cometas en el cielo posa de manifest la misèria del cor humà i també la seva grandesa. No us puc explicar més perquè seria desevelar la infinitat de secrets i de riquesa que envolta aquesta lectura. Sincerament és un llibre que enganxa.

La Pel·lícula.
Sota la direcció de Marc Forster neix la pel·lícula, actualment en poques cartelleres. Per desgràcia no és tan rica com el llibre però si molt fidel.Hi ha molts trams que no s’entendrien sense prèvia lectura, però a la vegada té quelcom molt positiu i és que fuig de l’espectacularitat tant típica dels EEUU. És un drama però que et fa plorar per circumstàncies que poden ser reals i que són més pròpies del pensament humà que de la realitat d’una guerra.

Recomano per sobre de tot el llibre. Realment quan llegeixes la primera línia, ja no pots parar.
En aquest link podeu trobar el trailer de la pel·lícula. Emociona per si sola.

No hay comentarios: