miércoles, 14 de mayo de 2008

Barcelona avança de nou


Sembla a ser que la indústria cultural barcelonesa ha crescut substancialment respecte a la de la resta de l’estat espanyol. Una Barcelona que quedava enrera davant la megalòpolis econòmica de Madrid, amb l’expoli de la Gaudi, la problemàtica arribada de l’AVE i el cost dels peatges, entre d’altres fets, tal com anuncia el periodista Enric Juliana ha donat un pas endavant tant a nivell econòmic com a nivell cultural.

A dia d’avui el 50% de lectors de l’Estat Espanyol es troben a la multicultural Barcelona. Els nous grups editorials i les empreses literàries de la ciutat comptal celebren aquest creixement econòmic i d’interès per la lectura que s’ha produït a la ciutat. Però no tots són flors i violes diu l’escriptor Enrique Murillo: “ Tothom llegeix el mateix, a més Espanya és un país allunyat dels grans debats del món”. I és que el gran fenomen de masses també afecta a la lectura, llibres com el Codi Da Vinci, L’església del Mar o Els pilars de la Terra han estat novel•les que han batut record de ventes i s’han emportat la medalla d’or en el recompte de facturació de Sant Jordi. Novel•les que mesclen la ficció amb història i que busquen escenaris propers són els ingredients que encisen a la població Barcelonina.

Com en la resta de sectors la massa porta a la desigualtat. La massificació de la lectura, tal com diu Glòria Gutiérrez, directora de l’empresa literària Carme Balcells, és “negativa” ja que tothom consumeix el mateix deixant de banda un gran nombre de produccions que són igual o més interessants dels que es promocionen i vénen, de manera que es produeix una desigualtat de econòmica dins del mateix sector i cultural entre la població. Gutiérrez assegura que cal canviar aquest tarannà, però que per fer-ho primer caldrà estimular als escriptors perquè busquessin la varietat i després apostar per ells.

No hay comentarios: